Mogelijkheden in Myanmar – Maritime Quickscan Myanmar

  • 0
  • 04/04/2016
maritime quickscan myanmar

Gorinchem, 31 maart 2016. Zo’n 30 deelnemers uit de maritieme sector waren vandaag aanwezig bij Damen Shipyards in Gorinchem om uit eerste hand te vernemen wat de resultaten van de maritime quickscan  Myanmar waren. Professor Charlie Than, voormalig rector van de Maritime University Myanmar heeft samen met Marstrat Maritime Consultants op verzoek van Nederland Maritiem Land en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu het onderzoek uitgevoerd.

Na een korte introductie door Gijs Busser van Damen Shipyards vertelde professor Than welke maritieme aspecten onderzocht zijn in Myanmar en welke kansen er liggen voor de Nederlandse maritieme sector. De conclusie van het onderzoek is dat Myanmar nog aan het begin staat van de maritieme ontwikkeling en dat er voldoende kansen liggen voor de Nederlanders op onder andere het verbeteren van de toegankelijkheid van de haven en de waterwegen, het opzetten van offshore support centers, scheepsbouw en personeelsopleiding. Professor Than raadde de aanwezigen aan om onder de vlag van Maritime Hotspots een integrale agenda op te stellen met de Nederlanders en te verkennen wat op korte en lange termijn realiseerbaar is.

Hierna gaven Bas Hetterscheid (Peterson) en Martine Flokstra (Artsen Zonder Grenzen) nog hun eigen kijk op Myanmar, waarbij de heer Hetterscheid inzoomde op de offshore logistieke mogelijkheden en huidige ondernemingen en mevrouw Flokstra de humanitaire kant van Myanmar toelichtte. Vandaag werd voor het eerst in 52 jaar een democratisch gekozen regering geïnstalleerd. Toch waren er ook tips om nog voorzichtig relaties met Myanmar aan te gaan. Met de transitie van de regering is er ook een groei in fricties tussen etniciteiten en de gezondheidszorg kan verbeteren. Mevrouw Flokstra riep de bedrijven op om vooral zaken te gaan doen, maar niet vergeten te kijken naar de humanitaire kant van het land.

Martin Bloem, dagvoorzitter, sloot de middag af met een korte vragenronde en een samenvatting. Daarnaast gaf hij Wouter Jurgens de kans om zichzelf voor te stellen als eerste Nederlandse ambassadeur in Myanmar. De heer Jurgens gaf aan dat de Ambassade open is for business om Nederlandse bedrijven te helpen zich in Myanmar te vestigen of zaken te doen met Myanmar.

Kortom een geslaagde middag met volop kansen om diverse mogelijkheden van samenwerken in Myanmar te gaan realiseren.